Agnieszka Białek - Słowiański jadłospis w świetle aktualnej wiedzy żywieniowej- str.53-58
Krzysztof Wasilczyk - Historyczne dziegciarstwo w eksperymencie archeologicznym- str.59-64
Joanna Kałużna-Czaplińska, Agnieszka Białek, Paweł Lis - Wyniki analiz zawartości substancji organicznych metodą GC/MS w naczyniach stosowanych podczas eksperymentalnego odtwarzania pożywieni wczesnośredniowiecznych Słowian oraz ceramiki zabytkowej z grodziska w Chodliku- str.65-74
Karina Rudzka - Badania staniu wiedzy mieszkańców zachodniej części Kotliny Chodelskiej z zakresu etnobotaniki leśnej na tle zbieractwa Słowian we wczesnym średniowieczu- str.75-82
Paweł Lis - Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim- założenia, zakres i podstawy programu- str.7-14
Jolanta Nogaj-Chachaj - Człowiek i środowisko- warunki rozwoju osadnictwa słowiańskiego w Kotlinie Chodelskiej - str.17-22
Marta Wasilczyk - Ceramika chodlikowska- rekonstrukcja procesu wytwarzania wczesnośredniowiecznej ceramiki naczyniowej- str.23-34
Michał Auch - Zaplecze surowcowe ceramiki „chodlikowskiej” w świetle wstępnych badań- str.35-44
Piotr Konieczny, Władysław Weker - Chodlikowskie żelazo- próba porównania procesu redukcji żelaza z rud darniowych różnymi metodami- str.47-54
Hanna Lis - Słowiańska kuchnia- próba odtworzenia potraw i sposobów ich przygotowywania- str.57-66
Agnieszka Białek - Ocena wartości odżywczej produktów spożywczych przygotowanych według receptur wczesnosłowiańskich podczas Warsztatów Archeologii Doświadczalnej w Bielsku k/Chodlika- str.67-82